Vaders

Vader worden is heel bijzonder. Je leeft mee en hebt de buik van je vrouw/vriendin zien groeien. In de loop van de zwangerschap heb je de bewegingen van jullie kindje gevoeld. Door de echobeelden kun je al redelijk concreet kennis maken met jullie kindje. Maar het is ook een onzekere tijd. Deze periode kan soms tegenvallen door dingen die gebeuren, of als je partner zich niet goed voelt. Bespreek gerust je zorgen en vragen met ons. 

Nieuwe fase

Bij de geboorte wordt jullie kindje geboren, maar start ook een nieuwe fase als vader en moeder. Dat brengt heel wat teweeg! Het is bijna onmogelijk om je hierop voor te bereiden, maar de informatie op deze pagina kan je misschien een beetje helpen.

Zwangerschap

In de zwangerschap vinden er grote veranderingen plaats in het lichaam van je partner. Vaak veroorzaken de zwangerschapshormonen aan het begin van de zwangerschap allerlei klachten (misselijkheid, moeheid, lusteloosheid en pijnlijke borsten). In de loop van de zwangerschap heeft de ene zwangere wat meer klachten dan de andere. Probeer hier zo begripvol mogelijk mee om te gaan en heb oog voor de invloed die dat ook weer op jou kan hebben.

Praktisch

Voor de praktische zaken is het handig om de juiste telefoonnummers van de verloskundige en kraamzorg in je telefoon te zetten. Weet daarnaast waar de papieren van de verloskundige en kraamzorg liggen, waar de ziekenhuistas en maxi cosi staan. Zorg dat je weet hoe de maxi cosi kan worden bevestigd in de auto, en zorg voor een gevulde benzinetank. Overleg met je werkgever welke mogelijkheden er voor (on)betaald verlof zijn.

Informatie

Door het lezen van boeken en websites kan je je wat voorbereiden op de bevalling en de kraamtijd. Er zijn veel  verschillende boeken in omloop. De toon en de opbouw is erg verschillend. Zoek iets wat bij je past.

Je bent altijd welkom bij de zwangerschapscontroles. Soms kan het helpen de vragen die jullie in de loop van de tijd hebben, te noteren. Ook de partneravond van een zwangerschapscursus is een aanrader (en het valt echt mee…. ;) ).

Boeken
  • Aanpakken voor aanstaande vaders | David Borman
  • Vader worden voor dummies | Sharon Perkins
  • Tuurlijk Schatje | Jasper Rombout (met app)
  • Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt | Kluun