Miskraam

Bloedverlies tijdens een zwangerschap komt vaak voor. Bij 1 op de 5 zwangerschappen (20%) treedt er in het eerste trimester (tot 14 weken zwangerschap) vaginaal bloedverlies op. Toch is er slechts bij de helft sprake van een beginnende miskraam. Helaas gaat niet elke zwangerschap goed, maar een miskraam kun je niet voorkomen.

Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat, kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Je merkt dit meestal het eerste aan het gevoel dat je ongesteld moet worden met bloedverlies en buikpijn. Soms gebeurt er niets en ontdek je bij de eerste echo dat er geen kloppend hartje is.

Oorzaken vaginaal bloedverlies

  • Innestelingsbloeding. Door de ingroei van het vruchtje in het baarmoederslijmvlies kan er een bloeding optreden. Dit gebeurt meestal tussen de vierde en zesde week van de zwangerschap en kan geen kwaad voor de zwangerschap.
  • Contactbloeding. Tijdens je zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat de baarmoederhals extra doorbloed wordt. Hierdoor kun je makkelijker een contactbloeding krijgen dan buiten de zwangerschap. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na gemeenschap (vrijen), veel hoesten, persen bij harde ontlasting, zware lichamelijke belasting, maar soms ook zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Ook dit bloedverlies schaadt de zwangerschap niet.

Vaak vindt het bloedverlies plaats rond 5-6 weken zwangerschap. Dit is een hele lastige periode. Op de echo kunnen we dan meestal nog geen hartje zien kloppen, waardoor we je niet altijd gerust kunnen stellen. Soms duurt het dus even voordat je weet of je een goede zwangerschap doormaakt of niet.

Neem contact op

  • Bij ongerustheid
  • Bij hevige buikkrampen
  • Bij blijvend bloedverlies en krampen na de miskraam

Bel ons direct

  • Als je hevig bloedverlies hebt
  • Als je koorts hebt (>38) graden tijdens of na de miskraam
  • Als jij je niet goed voelt: je duizelig bent, zweet en/ of je het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen

Informatie

In de folder van het Albert Schweitzer Ziekenhuis, op de website van het Beatrix Ziekenhuis en op de website van de Verloskundige vind je uitgebreide informatie over een miskraam.